7-10/8, 2025: Barokkbonanza i Stockholm (venteliste)

Tre inn i og opplev 1700-tallet

Operaforestillinger ved Drottningholms Slottsteater (1766) og Confidencen (1752)
2 konserter på historiske orgler | J.S. Bachs Cellosuiter | Foredrag
Instrumentdemonstrasjoner | Lytteverksteder | To middager | Menneskemøter

Drottningholms Slottsteater. Foto: Tove Falk Olsson

Reisen i et nøtteskall

Programmet er skapt rundt operaforestillinger på Drottningholms slottsteater og Confidencen (Ulriksdals slott). Selv om begge disse er verd reisen i seg ønsker Klassiske Musikkreiser å gjøre mer ut av programmene enn å bare ta deg dit. Derfor organiserer vi tre konserter i tillegg, to på unike barokkorgler og én med barokkcellisten Mime Yamahiro Brinkmann. Alle deltagende musikere blir utfordret til å snakke om tolkning og sine instrumenter i 60-minuttersintroduksjoner.

Som vanlig får du også tradisjonelle «lytteverksteder», som kanskje er det aller tydeligste kjennetegnet for programmene med Klassiske Musikkreiser. På morgenen til forestillingene bruker Magnus to klokketimer for å forberede oss på hva vi skal oppleve på Drottningholm og Confidencen. Ved sin side vil han ha barokkfiolinisten Sigurd Imsen (preliminært), og sist disse to sto foran publikum ble det en humorkavalkade som samtidig åpnet barokkmusikken, uansett hvor godt du kjente den fra før.

Alt på denne reisen, med unntak av operaforestillingene, skjer på en knøttliten øy kalt «Gamla stan», sånn at det ikke er mange hundre meter mellom lokalene. Vi spiser to fellesmiddager og busstransport til og fra forestillingene inngår.

Program

Fasaden på Dübenorgelet i Tyska kyrkan i Stockholm
7/8

Torsdag

15.45: Velkomstmiddag i Gamla stan, 3-retter.

18.00-19.00: Lytteverksted ved orgelet i Tyska kyrkan, v. Michael Dierks og Magnus Andersson.

19.30: Orgelkonsert på Dübenorgelet i Tyska kyrkan.

Foto: Tyska kyrkan

Tegning av G.F. Telemanns "Orfeus" på Drottningholms slottsteater
8/8

Fredag

09.30-12.00: Lytteverksted i församlingsgården til Tyska kyrkan, v. Barokkfiolinist Sigurd Imsen og Magnus. Tema er kveldens forestilling (Sigurds deltagelse er preliminær). 30 min pause med kaffe og kanskje med en liten overraskelse.

15.15: Buss fra hotellet til Drottningholm (hentes ved Munkbron 7).

16.00 og 16.30: Omvisning i Drottningholms slottsteater. Vi går i to grupper. Etter omvisningen er det tid til å spise i Karamellan, restauranten på Drottningholm (inngår ikke).

18.00: Introduksjon. Slottsteatret holder sin egen introduksjon i Déjeunersalongen.

19.00-21.30: Operaforestilling på Drottningholms slottsteater. Georg Philipp Telemann: Orpheus.

21.45: Transport. Buss fra Drottningholm til hotellet.

Foto: Drottningholms slottsteater

Slottskyrkan i Stockholm med orgelfasaden
9/8

Lørdag

09.45-10.45: Demonstrasjon og forelesning i Slottskyrkan. Hovorganist Johannes Skoog viser fram orgelrekonstruksjonen fra 1754, forteller om tolkning av gammel musikk samt om «Kunglig (barock)musik».

10.45-12.00: Tid til kaffe på egen hånd.

12.00-13.00: Orgelkonsert i Slottskyrkan, v. Hovorganist Johannes Skoog.

16.15-17.15: Lytteverksted i Slottskyrkan. Mime Yamahiro Brinkmann og Magnus snakker om tolkningsmuligheter i Bachs Cellosuiter. Dette skjer i dialog med Brinkmanns cello.

18.00: Konsert i Slottskyrkan. Mime Yamahiro Brinkmann spiller tre av J.S. Bachs Cellosuiter.

19.30: Fellesmiddag. Sted annonseres senere.

Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia

Confidencen/Ulriksdals slottsteater: Scenen og del av salen. Foto: Wikipedia, Holger Ellgaard.
10/8

Søndag

09.30-11.45: Lytteverksted på hotellet med Sigurd og Magnus.

12.30: Transport. Buss fra hotellet til Confidencen (hentes ved Munkbron 7). Bagasjen kan ligge igjen på bussen i løpet av dagen

13.00-14.00 (preliminært): Omvisning Ulriksdals slott med Confidencen.

16.00: Operaforestilling på Confidencen. W.A. Mozart: Don Giovanni.

19.00: Transport. Bussen tar oss til Arlanda eller tilbake til Stockholm sentrum.

Confidencen/Ulriksdals slottsteater: Scenen og del av salen. Foto: Wikipedia, Holger Ellgaard.

Torsdag 7/8

Velkomstmiddag

Vi møtes på Aifur Krog og Bar i Gamla stan (adresse: Västerlånggatan 68b), for en tre-retters middag, eller «Aifurs stora gille» som det heter på denne restauranten.

Tyska kyrkan

Fasaden på orgelet i Tyska kyrkan i Stockholm
Foto: Hans-Jörg Gemeinholzer, Wikimedia

Musikkprogrammet begynner i Tyska kyrkan (St. Gertrud) der Michael Dierks og ikke minst det magnifikke Dübenorgelet tar imot oss. Dette er en rekonstruksjon av et instrument bygget i 1609 og utvidet i 1651. Selv om pipene ikke er fra den tidlige barokken har vi med klangen fra1600-tallet å gjøre, og så klart har nåtidsinstrumentet fra 2004 en perfekt fungerende mekanikk. Dübenorgelet er i seg en stor opplevelse, og det er alltid en fordel å få «hjemmebaneorganisten» til å spille på instrumentet. Michael Dierks spiller daglig på Dübenorglet og kjenner det ut og inn.

Han er heller ikke en hvilken som helst organist. Når man har med organisttjenester der musikeren får mulighet til å daglig traktere et så attraktivt instrument, og når utstrakt konsertvirksomhet er en del i jobben, da lokker tjenestene til seg suverene utøvere. I tillegg til at Dierks har fingermekanikken i orden har han også fordypet seg i tidligmusikken, noe som vel må sies å være et krav hvis han skal spille på dette vidunderet.

Kvelden i Tyska kyrkan begynner med en time demonstrasjon av Dübenorgelet. Michael (og Magnus) snakker også snakker om tolkning av orgelmusikk og hva som gjør nettopp barokkmusikk så spesielt. Michael gir så en privatkonsert med barokkmusikk for oss.

Etterpå snakker vi om opplevelsene i hotellets bakgårdsservering som heter Vingården (her kan det bli forandringer, fordi det er usikkert om vi får til å reservere bord til hele gruppen).

Fredag 8/8

Etter frokost setter vi kurs mot församlingsgården til Tyska kyrkan. Barokkfiolinisten Sigurd Imsen holder lytteverksted sammen med Magnus, og tema er kveldens forestilling og litt om historisk fremføringspraksis generelt. Sigurd er en fantastisk formidler, så det er en glede å hilse ham velkommen på ytterligere en reise. Han er en sentral skikkelse i det norske tidligmusikkmiljøet, har tatt kunstnerisk doktorgrad innen barokkmusikk og har spilt inn plate som solist/leder. Dessverre rekker vi ikke konsert med Sigurd på denne turen, men vi skal nyte hans rappe munn, og kanskje han gjør noen demonstrasjoner på sin barokkfiolin.

Sigurds deltagelse er preliminær. Hvis han ikke kan være med holdes lytteverkstedet av Magnus.

Drottningholms slott, parken
Hvis du har overskuddsenergi kan du jo også besøke Drottningholms slott. Her er parken utenfor slottet. Foto: Pixabay.

Etter noen timer der vi kan nyte Gamla stan i solskinn blir vi hentet med buss for å reise 25 minutter til verdensarven Drottningholms slottsteater. Huset er ikke bare utrolig vakkert, men er det eneste operahuset i verden fra 1700-tallet som fremdeles bruker den originale sceneteknikken. Derfor er det en selvfølge at vi får en omvisning. Disse er dessverre ikke lenger enn 30 minutter lange, men vi får i alle fall en mulighet til å se litt mer enn salen og ikke minst får vi høre om hvordan man laget opera på 1700-tallet, og også i dag gjør man jo ting på eldre måter på Drottningholm.

Det finnes ikke noen restaurant på Drottningholm som tar imot bestillinger fra grupper, men restauranten «Karamellan» serverer raskt, så alle har tid til å spise noe før forestilling. Forhåpentligvis bruker du også litt tid på å spasere i hagen rundt slottet.

Musikalsk er Drottningholm den aller fremste scenen for barokkmusikk i Sverige, og de har hentet inn den suverene cembalisten og dirigenten Francesco Corti som teatersjef. Han leder også forestillingen som vi skal se, nemlig Georg Philipp Telemanns Orpheus (1726). Vi kan regne med at regissør og solister blir hentet fra øverste hylle internasjonalt sett.

Etterpå venter bussen og kjører oss til hotellet. For de som orker vankes sikkert litt samvær i Vingården, men vi kommer tilbake ca. 22.30, så mange velger sikkert et stevnemøte med hvite laken umiddelbart.

Lørdag 9/8

Slottskyrkan

Johannes Skoog har tittelen «Hovorganist», og det sier vel noe om hans eksepsjonelle ferdigheter ved orglet. Da jeg booket ham var det så vidt at vi fikk snakket sammen mellom turnéer i utlandet. Han vunnet førsteprisen i Canadian International Organ Competition i 2024, og for vårt vedkommende er det betryggende at han dessuten vant «Bachprisen», fordi vår reise går jo i barokkens tegn. Når jeg hører Skoogs beherskelse av instrumentet i en tolkning av Jehan Alains «Litanies» (https://www.youtube.com/watch?v=h1RFw5DSYYg), tenker jeg at han er en organist verd å reise til for å høre.

Likevel er det ytterligere en grunn til at vi reiser for denne konserten, og det er det rekonstruerte barokkorglet i Slottskyrkan fra 1754. Nei, det er ikke et originalinstrument, men rekonstruksjonen har en perfekt fungerende mekanikk med klangen vi forventer at de hørte på midten av 1700-tallet. Dessuten er jo Slottskyrkan helt vidunderlig vakker, med rikelige barokke utsmykninger. Både selve kirken og orgelet ble altså innviet i 1754 (og kirken er selvfølgelig i original, ikke en rekonstruksjon).

I tillegg til sin konsert demonstrerer Johannes orgelet for oss, sånn at vi skjønner mer av hva et barokkorgel er. Han viser også hvordan barokkmusikk kan bli tolket og spilt, noe som jo er et gjenkommende tema i vårt program. Til sist snakker han litt generelt om «Kunglig musik i Sverige», både komposisjoner og funksjoner til den kongelige musikken.

J.S. Bach: Cellosuiter

Platecover for Mime Yamahiro Brinkmanns innspillinger av J.S. Bachs Cellosuiter
Platecover for Mime Yamahiro Brinkmanns innspillinger av J.S. Bachs Cellosuiter

Ettermiddagen kan du bruke til å utforske Gamla stan (kanskje du spiser på Gyldene Freden fra 1722, med tidligere frekvente gjester som het Bellman og Taube) før vi igjen setter kurs mot Slottskyrkan (det er rett og slett storartet at de åpner kirken for oss – Gjør døren høy, gjør porten vid!).

Hun som møter oss nå heter Mime Yamahiro Brinkmann. På forrige barokkbonanza hørte vi henne spille utdrag fra J.S. Bachs Cellosuiter, som hun forresten har spilt inn på plate. Det var rett og slett utrolig bra, så jeg er stolt av å ha booket henne (forrige gang var det i regi av Confidencen). Mime har en så naturlig måte å lage musikk på at dette blir rent barokt godteri for ørene.

I dialog med Magnus skal vi finne ut av hvordan stykkene kan tolkes, og vi går inn på frasering, retorikk, artikulasjon, akustikk, tempo og mye mer, som vi lover skal være helt begripelig for alle, fordi Mime hele tiden spiller eksempler.

Etter en pause spiller Mime tre av suitene for oss, som tar i overkant av en time. Denne konserten arrangeres av Klassiske Musikkreiser sammen med Slottskyrkan, og den er derfor offentlig. Jeg har bedt om at det blir reservert gode plasser for oss.

Selv om vi fremdeles har en full dag med opplevelser i morgen, er dette siste kvelden sammen (se hvorfor lenger ned). Derfor kommer avslutningsmiddagen allerede nå. Sted blir annonsert senere. Vi har en preliminær booking på en klassisk restaurant.

Søndag 10/8

Sigurd (preliminært) og Magnus bruker to klokketimer på å gå inn i W.A. Mozarts Don Giovanni (1787), som er forestillingen vi ser på kvelden. Noen kanskje reagerer på at dette ikke er barokkmusikk, men verket er jo typisk noe som kunne blitt fremført på Confidencen. Huset fra 1753 er faktisk enda eldre enn Drottningsholms slottsteater, men der Drottningholms slottsteater ble bygget i en eldre stil (barokk) er det eldre Confidencen bygget i en nyere rokokko-stil.

Purcells Dido og Aeneas fra Confidencen
Det finnes ennå ingen bilder fra sommerens nyproduksjon som vi skal se. Her er et bilde fra Purcells «Dido og Aeneas». Foto: Confidencen, Martin Hellström.

Altfor få i Norge kjenner til Confidencen, som med litt flere bokstaver også heter Ulriksdals slottsteater. Likevel, da vi sist var på barokkbonanza i Solna (begge teatrene ligger i nabokommunen til Stockholm), var det forestillingen på Confidencen som ble de flestes favoritt. Ikke bare skyldes det en utrolig god stemning i huset, men deres kunstneriske leder siden 2022, Peter Spissky, har gjort en utrolig god jobb med å utvikle musikerne (han er også siden 1999 konsertmester i det ledende barokkorkestret Concerto Copenhagen). Selvfølgelig spiller både orkestrene på Confidencen og Drottningholm på barokkinstrumenter med barokkbuer (Sigurd og Mime vil forklare og la det høre hvordan barokkbuen fungerer).

Bussen som går til Ulriksdal/Confidencen henter oss ganske tidlig på hotellet slik at vi enten skal få tid til å utforske det vakre området rundt slottet på egen hånd eller at vi får en omvisning. Hva som skjer er ikke bestemt ennå. Jeg har sendt en forespørsel, og så ser vi hva de kan tilby. Det blir bra nok selv om det blir uten omvisning. Det finnes også et spisested på området, så ingen skal måtte gå på forestilling sulten, men heller ikke dette stedet tar bestillinger fra grupper.

Søndag 10/8 – Hjemreise

Ærlig talt er det ikke optimalt å avslutte reisen etter forestillingen på Confidencen, fordi mange har opplevelser som bobler i kroppen og har sikkert lyst til å dele dette med nye musikkvenner. At jeg likevel har valgt å gjøre det sånn er fordi mange rekker hjem samme kveld hvis vi blir hentet med buss og tatt til Arlanda eller Stockholm Centralstation. Når jeg her forteller at hotellprisene ligger på over 3000 kr/natt i dobbeltrom (vi bor i Gamla stan og det er høysesong for turisme, noe jeg beklager på forhånd), håper jeg at dere syns det er et godt forslag å komme seg videre raskt. Det ville blitt en dyr middag hvis vi ble igjen for en siste snakk med hverandre.

Når du melder deg på får du flere alternativer (disse kan forandres senere, men jeg trenger en antydning nå om hvem som ønsker hva):

  • Buss til Arlanda som burde være framme senest kl. 19.50 (Confidencen kan ikke vite sikkert hvor forestillingen blir, men planen er at den skal ta 2 timer og 50 minutter inkludert pause, og det er 25 min å kjøre til Arlanda), noe som gir deg godt om tid til å sjekke inn for Norwegians flight kl. 21.30 til Oslo eller den med SAS kl. 21.20.
  • Buss til Stockholm Centralstasjon eller hotellet der vi bodde.

Nå kommer dere jo fra mange deler av landet, så det er ikke sikkert at du rekker hjem samme kveld. Du får dermed mulighet til å booke hotell 10/8:

  • Vårt hotell: Prisene er mest sannsynlig 3050/natt i dobbeltrom og 2700/natt i enkeltrom. Jeg må sjekke tilgjengelighet etter at du sier hva du ønsker. Jeg tar ikke noe påslag for å formidle rom for netter utover 7-10/8, så dette er en kostpris med rabatt!
  • Hjelp med å booke hotell på Arlanda i direkte anslutning til terminalbygget. Jeg har ikke gjort reservasjoner før jeg vet omtrent hvor mange som er interesserte. I skrivende stund koster disse ca. 1600 (dobbeltrom) eller 1400 (enkeltrom) eller 1300/950 (du får alternativer i påmeldingsskjemaet).

Hotell

Victory Hotel, Gamla stan i Stockholm
Foto: Victory Hotel, Gamla stan i Stockholm. Jeg skal ikke love at alle får så fancy rom som dette, men jeg har besøkt en rekke rom på hotellet, og selv de aller enkleste er koselige.

Vi bor på Victory Hotel, i Gamla stans smørøye. Det betyr at vi har kort gåavstand til samtlige konserter med unntak av forestillingene på Confidencen og Drottningholm. Victory ligger i et 1600-tallsbygg, og i frokostmatsalen finner du rester av Stockholms forsvarsmur fra 1300-tallet. Det har maritimt tema, er fylt av antikviteter, og er både eksklusivt og sjarmerende. Selv sier de at «hotellet är en sevärdhet i sig,» og jeg er fristet til å være enig.

Hotellet har også tilbudt oss noen gratis oppgraderinger, og disse vil bli gitt ut litt tilfeldig og kanskje mest til de som melder seg på først av alle.

Selv om det er mye liv og røre rundt hotellet så er det ikke noe særlig bråk umiddelbart utenfor hotellet. Det ligger mot stille gater (noen rom er mot bakgården som har uteservering/Vingården, men jeg har bedd om å ikke få rom mot bakgården). Det kan være litt bråk tidlig på morgenen fra søppelhenting, men ellers skal det være ganske stille på hotellet.

Du kan si at du er interessert i å bo flere netter, og en bestilling er preliminær, men booker du i god tid er det sannsynlig at du får det du ønsker. Se priser lenger opp.

Transport i Stockholm

Det er altså gåavstand til alt, og vi snakker ikke om mange hundre meter. Vi blir hentet med buss for å komme til Drottningholm og Confidencen.

Bli igjen lenger?

På mine reiser booker du selv transport til reisemålet. En av grunnene er at du lett kan planlegge å bli igjen lenger (eller komme tidlig) for å nyte «Nordens Venezia», Stockholm, som er en herlig sommerby. Si fra dersom du er interessert i å forlenge reisen på Victory hotel, eller book noe på egen hånd.

Ting du kanskje lurer på

Lytteverkstedene er en helt sentral del av reisene mine. Her snakker jeg som oftest om tolkning og form, relatert til konsertene/forestillingene vi skal på. Jeg vil invitere lytteren til innsiden av musikken, til hva jeg mener at den i dybden handler om, til hvordan den oppfattes for musikere, men som de fleste i publikum sjelden får vite noe om fordi man antar at det krever store teoretiske kunnskaper for å forstå slike spørsmål. Det er min dype overbevisning, og erfaring fra formidlingen, at alle som anstrenger seg er i stand til å høre både forskjeller i tolkninger samt hvordan musikken er bygget opp.

Videre har jeg gjort et bevisst valg om å minimere snakk om hva du kan lese deg til. Lytteverkstedene skal ligge tett på klangen. Jeg tar opp det vi kan høre og se, og jeg har ambisjoner om å gjøre lytteverkstedene vel så bra som konsertene/forestillingene vi går på. Ærlig talt er tilbakemeldingene gode. Ragnhild går så langt til at hun sier: «Lytteverkstedene var for meg den helt store opplevelsen. De ligner ikke noe jeg har opplevd tidligere. Jeg har hørt utallige konserter med de beste orkestrene i Europa, i Wien, Berlin, Amsterdam, Salzburg – men siden jeg ikke har studert musikk, har jeg manglet noen forståelses-redskaper. Det fikk jeg litt av på turen. Og jeg vil ha mer!»

Kjør du bil? Jeg har fått spørsmål om parkering. Hotellet har ingen parkering. Gamla stan er en liten øy, men hotellet ga følgende svar på spørsmålet om parkering:

Om någon vill parkera i minst 24 timmar rekommenderar jag alltid p-hus Gallerian (https://en.parkopedia.com/parking/carpark/gallerian_p_hus/11153/stockholm/) då de har billigast dygnspris (425 SEK); det är inomhus, bevakat och stängt mellan kl. 01-06 på natten.

Mellan p-huset och hotellet är det ca 15 minuters promenad.

Det finnes også pendlarparkeringar eller infartsparkeringar som er langt billigere, men som altså ligger utenfor sentrum. Her finner du en oversikt: https://www.stockholmparkering.se/parkeringar/bil/infartsparkeringar/

Uansett jeg har vært aktiv gjennom å finne konkrete ting å gjøre, eller jeg har overlatt alt til deltagerne, har det fungert suverent. Alle reisene trekker til seg interessante mennesker, og erfaringen er at deltagerne tar vare på hverandre og finner hverandre.

Her er litt om hvordan deltagerne har opplevd det sosiale på tidligere reiser:

«Gruppen var meget positiv! Som nevnt ovenfor var graden av musikkentusiasme stor, og det gjorde dialogen med de andre deltagerne veldig bra!», Jon Erik, Brahms- og operaentusiast

«Vi hadde passe mye kontakt med andre og fant mange nye interessante personer å snakke med, både om våre felles opplevelser og om andre ting. Mange interessante mennesker med i gruppen.», Tove, gift med musikknerd

«Vi var to vennepar som reiste sammen, men å komme i kontakt med andre, var ikke vanskelig. Jeg synes det var lurt av dere å presentere ulike opplevelser for dagen slik at man kunne finne noen å være sammen med om man ønsket det.», Sissel

«Lett å komme i kontakt med andre. Det fungerte bra med forslagene før turen og tilbudene om gruppe de forskjellige dagene.», Rolf, musikkentusiast og korsanger

«Jeg synes det var lett å komme i kontakt med andre og jeg synes det var lett å velge den egentiden jeg hadde behov for. Jeg hadde ikke mange ønsker om å finne på ting på dagen, men koste meg med å være i ro i eget selskap på formiddagen og lytte på musikk. Jeg følte meg også veldig godt ivaretatt av dere tre som var ansvarlige for turen.», Kristin, nyfrelst operaelsker

«Heterogen gruppe, lett i komme i kontakt med de øvrige, mange interessante mennesker. Fint med forslag til felles aktiviteter.», Bjørg og Arnulf, leger

Nei! Vi skal ikke love at du får venner for livet, men her er noen tilbakemeldinger vi har fått fra andre som reiser alene. Sjekk også den om sosialt.

«Var heldig og fant kjekke folk som ville være sammen med meg, litt spent på det ettersom jeg reiste alene. Kjedet meg ikke et sekund, det var berikende å bli kjent med så mange fine mennesker.», Kristin, OPERAsjonssykepleier med hjerte for musikk

«Enkelt å kunne forholde seg til likesinnede gærninger hele tida, bare trivelige folk.», Ola

Musikk og opera er øyeblikkets kunst, så vi kan selvfølgelig ikke love at det blir bra. Likevel ser det ut til at Magnus har hatt teft for å finne gode program tidligere. Her er hva deltagerne har sagt om de første reisene:

«Fantastisk tur», Lars Olav, uskolert musikkentusiast

«Meget godt – profesjonell arrangementsgjennomføring og program i stjerneklasse!», Bjørn, amatørkorsanger

«Dette var en skikkelig vitamininnsprøyting!», Ida

«Mitt helhetsinntrykk er meget godt. Virkelig fine musikkopplevelser, godt hotell og musikkverkstedene ble en øyeåpner for meg.», Tove, gift med musikknerd

«En svært positiv opplevelse! En konsentrert kraftpakke med musikk jeg vil leve lenge på.», Ola

«Tusen takk for fantastisk rike musikkdager i Berlin. Reisen, programmet og gjennomføringen var på alle måter vellykket. Samtlige fire forestillinger var av ypperste kvalitet. Hotellet var perfekt – 4 stjerner, men likevel avslappet og komfortabelt. Middagene var av ypperste kvalitet. Det var ingen tvil om at dere hadde truffet med invitasjonen til reisen – samtlige deltakere er entusiastiske klassiskelskere, og det skapte positiv og engasjert stemning i gruppen.», Jon Erik, Brahms- og operaentusiast

«»Berlin komplett», en god tittel på denne spesielle turen. Jeg sitter igjen med mange gode opplevelser både musikalsk og sosialt, og vi fulgte opp ledig tid med fine opplevelser i byen. Dette ble en meget flott opplevelse for meg og min mann.», Sissel

«Veldig godt planlagt og gjennomført.», Rolf, musikkentusiast og korsanger

«Svært godt både musikalsk og sosialt», Bjørg og Arnulf, leger

Magnus Andersson

Reiseleder og kunstnerisk leder for Klassiske Musikkreiser

Magnus Andersson har jobbet som musikkritiker siden 2002, først i Morgenbladet og nå i Klassekampen. Han brenner for formidling av musikk, særlig slikt som kan være vanskelig å snakke om, som musikalsk form og tolkning. Han gir lytterverksteder og kurs i forbindelse med reisene, som går på verk og tolkningspraksis og er en aktiv deltager på turen som du når som helst kan stille spørsmål til. Langt tilbake hadde Magnus en karriere som utøvende pianist, og han forstår derfor tolkningsspørsmål fra innsiden. Senere ble han akademiker med doktorgrad og etterfølgende forskerkarriere. Nå lever han av å arbeide som kritiker, tangolærer og etter hvert som reiseleder.

Her kan du lese mer av hva han har gjort gjennom sin karriere: https://www.magnusandersson.no/bio/

Praktisk

Dato: 7-10/8, 2025
Pris: 16900 NOK
Depositum: 5000 NOK.

Hva inngår

  • Overnatting i dobbeltrom 7-10/8, 2025, inkludert frokost (enkeltromstillegg: 3600 kroner)
  • Billetter til alle nevnte forestillinger.
    • På Drottningholm har plass på rad 13-15.
    • På Confidencen har vi plass på rad 5-8.
    • Orgelkonsertene i Tyska kyrkan og Slottskyrkan er privatkonserter for oss, så vi velger selv plass og det er neppe et problem for oss alle å få beste mulige plasser.
    • Det blir reservert gode plasser for oss på konserten med Mime Yamahiro Brinkmann i Slottskyrkan.
  • Alle nevnte foredrag, instrumentdemonstrasjoner, lytteverksteder.
  • Omvisning på Drottningholms slottsteater
  • To middager.
  • Busstransport til og fra Drottningholm og Confidencen. Etter forestillingen på Confidencen blir det satt opp transport både til Arlanda og til sentrum i Stockholm (i Stockholm kan vi ikke garantere å slippe deg av på et eventuelt nytt hotell, men la oss komme tilbake til saken når vi ser hvor alle skal).
  • Møter med utrolig interessante mennesker.

Hva inngår ikke

  • Du kjøper billett til og fra Stockholm på egen hånd, sånn at det skal være enkelt å utvide reisen og ikke minst å finne forbindelser som passer fra din by. Togbilletter Oslo-Stockholm kjøper du enklest på: https://www.sj.se/.
    Husk at søkemotoren på Finn er suveren for flyreiser: https://www.finn.no/reise/
    SAS flyr direkte til Stockholm både fra Bergen og Trondheim i løpet av sommeren (du rekker til Stockholm 7/8 men må reise tilbake 11/8).
  • Drikke til måltidene.
  • Måltider annet enn de som er nevnt.

Husk at du bør ha reiseforsikring.

Påmelding

Reisen er utsolgt. Her kan du lese litt om hvordan ventelisten fungerer samt stille deg på venteliste: https://www.klassiskemusikkreiser.no/venteliste/

Det er lang tid igjen til avreise, så selv om det er bindende påmelding for de som har plass, kan uforutsette ting skje og plasser bli ledige allikevel. Dermed, klikk på lenken og meld deg på ventelisten!

Betingelser for kjøp av reise

Oppdatert 9/5, 2025

Avtalen gjelder mellom

Selger: Magnus Andersson/Klassiske Musikkreiser (det er Magnus Andersson, org. nr. 982202892 som er registrert i Reisegarantifondet)
og
Kjøper

Bestilling

Tilbud regnes som akseptert og bindende når kjøper har meldt seg på via påmeldingsportalen samt mottatt bekreftelse på e-post.

Betaling og depositum

Det vil etter påmelding bli fakturert et depositum. Dette skal betales snarest for å bekrefte påmeldingen. Summen er stipulert på siden for den aktuelle reisen. Sluttbeløpet forfaller til betaling seks uker før avreisedato.

Avbestilling

Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Etter bestilling av reisen kan depositum ikke refunderes med mindre reisen overdras til noen annen (se neste punkt i vilkårene). Forbrukertilsynet skiller mellom gebyr for avbestilling og depositum, og gebyret for avbestilling er mindre enn depositum (se §5.2: https://www.forbrukertilsynet.no/lov-og-rett/veiledninger-og-retningslinjer/alminnelige-vilkar-pakkereiser). Klassiske Musikkreiser formidler billetter og tjenester hvilke som regel betales i forskudd av Klassiske Musikkreiser lang tid i forveien (ofte mer enn seksukersfristen som snart skal nevnes). Klassiske musikkreiser har valgt å ikke ha et depositum høyere enn omkostningene for nevnte billetter og tjenester, men å beregne depositum omtrent på nivå med bedriftens forskuddsbetalinger for billetter og andre tjenester som formidles. Derfor er gebyret for avbestilling inntil seks uker før avreise og depositum det samme.

Seks uker før avreise skal hele reisen være betalt, og avbestilling etter seks uker (42 dager) medfører at hele reisens pris går tapt. Disse betingelsene gjelder også i forbindelse med avbestilling grunnet sykdom. Den reisende bør ha reiseforsikring som dekker et slikt tap.

Overdragelse av reisen

Reisen kan overdras til en ny kjøper. Klassiske Musikkreiser kan gi tips om hvor opprinnelig Kjøper kan markedsføre en reise, men vi vil ikke markedsføre reiser gjennom våre kanaler. Dersom en reise er full og har venteliste kan Klassiske Musikkreiser være behjelpelig med å finne en ny kjøper.

En forutsetning for overdragelse er at vilkårene for de tjenestene (hotell, billetter, omvisninger, etc.) Klassiske Musikkreiser har kjøpt på vegne av opprinnelig Kjøper tillater at tjenestene overdras. Eventuelle overdragelsesomkostninger/ombookingsgebyrer påløper Kjøper. Dessuten betaler kjøper et administrasjonsgebyr på 1000 kr/overdratt plass til Klassiske Musikkreiser.

NB! Husk reiseforsikring så skal du ikke trenge å forsøke å selge reisen videre.

Pass og visum

Husk å ta med pass eller nasjonalt ID-kort. Selv om vi har passfrihet innen EU/EØS, må du kunne identifisere deg, eksempelvis på fly og hoteller. De eneste internasjonalt godkjente legitimasjonene innen EU/EØS er pass eller nasjonalt ID-kort (baksiden av bankkort er en særnorsk greie og blir møtt med forundrede blikk i utlandet).

Det er den reisendes ansvar å sette seg inn i pass- og visumbestemmelser for reisemålet. Det samme gjelder eventuelt behov for vaksinasjoner.

Forsikring

Klassiske Musikkreiser anbefaler alle sine gjester å ha forsikring. Dette gjelder reiseforsikring, avbestillingsforsikring og ulykkesforsikring. De reisende er selv ansvarlig for å tegne de forsikringer som er nødvendige.

Ekstranetter på hotell

Bestilling av ekstranetter er i utgangspunktet bindende. Dette er fordi de fleste hotell krever forhåndsbetaling når det gjelder gruppebestillinger. 4-8 uker før eventen er den typiske betalingsfristen Klassiske Musikkreiser forholder seg til. Derfor er du i utgangspunktet pliktig til å betale for bestilte hotellnetter, selv om du avbestiller reisen. Dette kommer i tillegg til depositum som du heller ikke kan få tilbake. Men, dersom dine planer forandres og du ønsker å avbestille et rom, skal du selvfølgelig få lov til å gjøre det så fremt Klassiske Musikkreiser ennå ikke har bundet seg til å betale for ekstranettene.

Programforandringer

Klassiske Musikkreiser er ikke ansvarlig for programforandringer eller avlysninger av konserter/forestillinger. Vi regner med at arrangørene av konserter/forestillinger selv finner erstatninger ved programforandringer. Ved avlysning der arrangøren ikke selv tar ansvar gjør Klassiske Musikkreiser alt vi kan for å finne en verdig erstatning. Avlyste konserter er ikke grunn for erstatningskrav.

Andre forbehold

Det tas forbehold om endringer og trykkfeil i webside, programmer og annet publiseringsmateriell. Dersom vi har angitt priser for noe det forventes at deltageren selv betaler for, og disse forandres, kan ikke Klassiske Musikkreiser holdes ansvarlig.

Transport

Det er den reisendes eget ansvar å sørge for transport til reisemålet. Dette kan også inkludere lokaltrafikk på stedet (se reisens hjemmeside). Forsinkelser i forbindelse med reise til reisemålet er den reisendes ansvar. Omkostninger som oppstår på grunn av, og som følge av streiker, start- eller landingsforbud, forsinkelser, værforhold og andre forhold som ikke skyldes forsømmelser fra arrangøren, må bæres av den reisende selv. Eventuelle erstatningskrav er en sak mellom den reisende og transportselskapets garantiordninger eller mellom den reisende og forsikringsselskapet for reiseforsikringen.

Forsinkelser, tap, skade og omkostninger

Klassiske Musikkreiser opptrer som agent for hotellene, restaurantene og eventstedene, og påtar seg intet ansvar for forsinkelser, tap eller skade på personer eller deres eiendeler i forbindelse med arrangementet og turen. Omkostninger som oppstår på grunn av, og som følge av streiker, forsinkelser, værforhold og andre forhold som ikke skyldes forsømmelser fra arrangøren, må bæres av den reisende selv.

Force majeure

Klassiske Musikkreiser har ikke ansvar for tap som oppstår dersom reiser ombestilles/endres, kanselleres helt/delvis som følge av hendelser utenfor arrangørens kontroll, som force majeure (naturkatastrofer, streik, krigshandlinger) og forhold som kan likestilles med dette. Unntaket er dersom Utenriksdepartementet i sine reiseråd advarer konkret mot å reise til det/de aktuelle reisemål. Reisen kan imidlertid ikke avbestilles av forannevnte årsaker hvis begivenheten som påberopes som grunn for avbestillingen var eller burde vært kjent før bestilling, eller dersom Utenriksdepartementet ikke advarer mot å reise til destinasjonen.

Reklamasjon

Den reisende plikter å gi beskjed innen rimelig tid dersom det oppleves mangler ved reisen. Oppdages mangelen etter at reisen har startet, må den reisende, så vidt det er mulig, reklamere direkte på stedet. Dette skal gjøres til hotellet, reiseleder eller lokal samarbeidspartner slik at de får muligheten til å rette opp mangelen. Hvis et problem ikke kan løses tilfredsstillende på stedet, kan klagen sendes skriftlig til Klassiske Musikkreiser senest to uker etter hjemkomst. Hvis klagen ikke løses tilfredsstillende, kan saken henvises til Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser.

Informasjonsdeling

Klassiske Musikkreiser forbeholder seg retten til å videreformidle din kontaktinformasjon til tredjeparter som er nødvendige for reisens gjennomføring. Dette betyr stort sett hoteller som er forpliktet til å registrere gjestene sine, men i noen sjeldne tilfeller gjelder det også andre turoperatører. Kontaktinformasjonen blir kun delt til nødvendige aktører. Kontaktinformasjonen blir ikke delt med andre kommersielle aktører.

Reisegarantifondet

Klassiske Musikkreiser har gjennom Magnus Andersson stilt den nødvendige garanti og er medlem av Reisegarantifondet.

 

Nyhetsbrev

Ta imot info om nye reiser. Vi sender kun en sjelden gang.