21-26/5, 2025: Leipzig – Sjostakovitsj, Bach, 3xOpera og mye mer

Thomaskirken i Leipzig

3 operaforestillinger | Gewandhausorchester/Boston Symphony Orchestra | Sjostakovitsj
Toppartister i kammermusikk | Fire lytteverksteder | Bachs Thomaskirche | Wagners Aula
Griegs leilighet | Musikalsk vandring | Museer | Middag | Menneskemøter | Mer…

Første foto: Thomaskirche | Andre foto: Andris Nelsons © Gert Mothes | Tredje foto: Dmitrij Sjostakovitsj

På denne reisen opplever du musikkmetropolen Leipzig, der J.S. Bach virket, Wagner ble født, Grieg studerte, og som i våre dager er hjem for mitt yndlingsorkester i hele verden, nemlig Gewandhausorchester. Jeg har lagt opp til et ganske ambisiøst program med omvisninger og lytteverksteder på historiske plasser. Mye av dette er relatert til Dmitrij Sjostakovitsj, fordi det pågår en festival med hans musikk. Det meste vi opplever er imidlertid ikke musikk av Sjostakovitsj, som to av de tre operaforestillingene. Det er vanskelig å beskrive denne reisen med stikkord, så les programmet og ikke minst programkommentarene.

Program

Baiba Skride, bratsj
21/5

Onsdag

Ankomst til hotellet. Hvis du rekker det, kan du bli med på:

19.30 (tilvalg, 630 kroner): Kammermusikk. Sjostakovitsj: Sonate for bratsj og klaver, op. 147 og Klaverkvintett, op. 57. Medvirkende: Nikolaj Szeps-Znaider (fiolin), Baiba Skride (fiolin), Antoine Tamestit (bratsj), Gautier Capuçon (cello), Daniil Trifonov (klaver). I Gewandhaus (store salen).

Foto: Baiba Skride © Marco Borggreve

Gewandhausorkestret i Gewandhaus i Leipzig
22/5

Torsdag

09.45-11.00: Lytteverksted. Tema: Sjostakovitsj: Leningradsymfonien (musikk, klang, form, tolkning). På hotellet.
11.15-12.45: Byvandring. Det musikalske Leipzig (engelsk).
16.00-17.45: Trerettersmiddag med vinpakke (inkludert). Wagners Restaurant u. Weinwirtschaft serverer tradisjonsmat fra Sachsen.
18.45: Konsertintroduksjon. Suverene formidleren Stephen Johnson tar oss inn i historien rundt Leningradsymfonien (engelsk).
19.30: Symfonisk konsert. Dmitrij Sjostakovitsj: 7. symfoni, C-Dur op. 60. («Leningrad»). Gewandhausorchester, Boston Symphony Orchestra, Andris Nelsons (dirigent). I store salen i Gewandhaus.

Gewandhausorchester & Andris Nelsons © Jens Gerber, 2017

undine-lortzing-leipzig
23/5

Fredag

09.45-11.00: Lytteverksted. Dette blir holdt i aulaen på Alte Nikolaischule, der Richard Wagner var elev. Magnus gir derfor en kort introduksjon til Wagner i Leipzig. Hovedsakelig tema for lytteverkstedet annonseres senere.
11.00: Kaffe. Tid for en spontankaffe. Ikke organisert. Jeg peker på mine yndlingssteder i nærheten.
12.00-13.00: Museum. Omvisning på Zeitgeschichtlichen Forum Leipzig (Samtidshistorisk Forum Leipzig). Vi gjennomgår den faste utstillingen «Diktatur og demokrati etter 1945» på (engelsk).
18.00: Kirkemusikk. I J.S. Bachs hovedkirke, Thomaskirche, synger verdensberømte Thomanerchor under sin leder Andreas Reize, akkompagnert av musikere fra Gewandhausorchester.
19.30: Opera. Albert Lortzing, Undine i Oper Leipzig.

spar-dame-leipzig
24/5

Lørdag

09.45-11.00: Lytteverksted. Tema: Åttende strykekvartetten til Sjostakovitsj. På hotellet.
11.30-12.30: Programpunkt kommer…
15.00: Konsert. Quatour Danel. Strykekvartetter nr. 6, 8 og 11. I Mendelssohn-Saal i Gewandhaus (ikke på Mendelssohn-museet).
17.00-17.45: Kirkemusikk. Orgelvesper i Nikolaikirche (J.S. Bachs andre store kirke). NB! Programmet blir så intenst hvis du velger dette at jeg anbefaler at du heller besøker kirken en annen gang.
19.00: Opera. Peter Tsjajkovskij, Spar dame i Oper Leipzig.

Scenebilde fra "Lady Macbeth fra Mzensk", Oper Leipzig
25/5

Søndag

10.15-11.15: Lytteverksted. Stedet er Grieg-Begegnungsstätte, i leiligheten til Peters forlag, der Grieg pleide å bo i Leipzig.
11.15-12.00: Kaffe
12.00-12.40: Omvisning/forelesning. Christoph Siems trollbinder med ting du neppe visste om musikkhistorien (på norsk).
17.00: Opera. Dmitrij Sjostakovitsj, Lady Macbeth fra Mzensk i Oper Leipzig.

koffert symboliserer hjemreise
26/5

Mandag

Hjemreise. Hotell inngår til 26/5.

Museum. «Runde Ecke» (Runde hjørnet) var Stasis høykvarter i Leipzig i 40 år. Omvisningen er tatt vekk fra programmet, men jeg anbefaler dig varmt å bruke tid på dette museet. Koster 4 € og det inkluderer audioguide.

Program

Onsdag 21/5

Jeg har lagt opp til et omfattende program, og det er litt uvanlig at jeg ber om at dere om å komme dagen før. Men på den måten kan vi sette i gang med et intenst program på torsdagen. Bli gjerne med på kammermusikkonsert. Det er utøvere i verdensklasse som spiller (tillegg: 630 kr)!

Torsdag 22/5

På kvelden skal vi i Gewandhaus for å høre Gewandhausorchester og Boston Symphony Orchstra slå seg sammen under ledelsen til Andris Nelsons. Han er sjefdirigent for begge orkestrene. Jeg syns dette er helt utrolig, fordi Nelsons er en favoritt, og jeg setter orkestret fra Boston høyt, og Gewandhausorchester er kanskje mitt yndlingsorkester. Dessuten skal de spille den syvende symfonien til Dmitrij Sjostakovitsj, den som går under navnet «Leningradsymfonien», som har den mest utrolige historien heftet ved seg. Derfor begynner dagen med et lytteverksted der jeg går i dypet av «Leningradsymfonien», og på kveldens introduksjon med Stephen Johnson får du helt sikkert høre spennende historier om verket. At jeg nevner en offentlig konsertintroduksjon eksplisitt i mitt program er fordi jeg har hørt mange introduksjoner med Stephen tidligere, og jeg vet at det blir utrolig bra (jeg har tatt en kaffe med ham, så jeg tenker at vi er på fornavn).

Den aller mest kjente innbyggeren i Leipzig het Johan Sebastian Bach, og var virksom i byen gjennom sine siste 27 leveår. Det er imidlertid ikke bare Bach som forbindes med Leipzig. I løpet av årene har byen vært en metropol for klassisk musikk, som lett kan måles med Paris, London og Wien. Vi bruker formiddagen på en byvandring for å fordype oss i Leipzigs fascinerende historie.

For å bli bedre kjent spiser vi en treretters middag på Wagners Restaurant u. Weinwirtschaft. Det er ikke bare for navnet at Wagners er min yndlingsrestaurant i Leipzig, men for maten og stemningen også. Bare ikke forvent fine-dining! Vi spiser tradisjonell mat fra Sachsen (Leipzig ligger altså i forbundsstaten Sachsen). Eieren har en spesiell vininteresse, så drikken blir en opplevelse i seg (vinpakke inngår).

Hotellet har for øvrig en hyggelig lobby med servering, der deltagerne pleier å treffes for en snakk, med eller uten et glass i hånd.

Fredag 23/5

Ytterligere en skikkelse som forbindes med Leipzig er altså Richard Wagner, som ble født i Leipzig, og i årene 1828-30 var han elev på Alte Nikolaischule. Dette er det eneste stående bygget i Leipzig som kan forbindes med Wagner. I aulaen på Alte Nikolaischule, som var nyinnviet (1827) da Wagner kom dit, holdes dagens lytteverksted.

Livet til Sjostakovitsj må da være historiens mest interessante blant komponister. Det handler om storpolitikk, om å vokte sin tunge, at Sjostakovitsj noen ganger skrev musikk for å tekkes regimet, og andre ganger skrev verk som ikke kunne oppfattes annet enn som politisk kritikk. Hva Sjostakovitsj mente om musikken sin kunne han imidlertid ikke uttale fritt, fordi han levde alltid med en redsel for å bli straffet, ja han levde i frykt for å bli tatt av dage for å skrive musikk som ikke falt regimet i smak. Dette vil jeg snakke litt om i lytteverkstedene, men ikke minst går jeg inn på hvordan Sjostakovitsj uttrykket seg og sin eventuelle kritikk gjennom musikken. Altså: Vi lytter!

Jeg har også lagt opp programmet slik at vi kan fordype oss i Leipzigs tilsvarighet til sensuren i Sovjet. Derfor skal vi på omvisning i Zeitgeschichtlichen Forum Leipzig (Samtidshistorisk forum i Leipzig). Vi ser den faste utstillingen «Diktatur og demokrati etter 1945». Jeg prøver å finne en guide som kan snakke om musikkens plass i denne turbulente tiden. Her kan også nevnes at de fredelige masseprotestene i Leipzig var helt sentrale foranledninger til murens fall i 1989.

På kvelden valfarter vi til J.S. Bachs egen kirke, Thomaskirche. Koret er det samme som Bach ledet, nemlig guttene i Thomanerchor, grunnlagt i 1212, og akkompagnementet står musikere fra Gewandhausorchester for. Noe mange ikke vet er at Bach faktisk ikke hovedsakelig var organist. Kjernen i jobben var heller å være rektor for Thomasschule samt dirigent for Thomanerchor. I jobben inngikk selvfølgelig også plikter ved orgelet og som komponist.

Så er kanskje ikke Albert Lortzing (1801-51) komponisten som vil trekke flest besøkere til Leipzig. Eller, hvorfor ikke? Jeg har fullstendig tro på at Oper Leipzig over lag produserer strålende forestillinger (min erfaring sier at det er sånn), og du vet vel at det er Gewandhausorchester som spiller når det er opera i Leipzig? Jeg syns i alle fall at det blir utrolig spennende å se en opera jeg ikke kjenner til i det hele tatt fra før. Jeg skal også prøve å sende ut litt informasjon om verket i forkant av reisen. Dessuten er det sannsynlig at hans Undine blir tema for morgenens lytteverksted.

Lørdag 24/5

Ikke bare hører vi den mest kjente symfonien til Sjostakovitsj på torsdag, men i dag skal vi dessuten lytte til den mest kjente strykekvartetten, nemlig den åttende. Kvartetten blir derfor tema for morgenens lytteverksted.

Kulturprogrammet forsetter i fortrykket og sensurens tegn, både for å forstå Sjostakovitsj bedre, men også for at dette jo beklageligvis er en del av historien til Leipzig og Tyskland. «Runde Ecke» (Runde hjørnet) var Stasis høykvarter i byen i 40 år. Vi ser på museet som delvis ligger i en bunker.

Quatour Danel har spilt inn samtlige strykekvartetter til Sjostakovitsj, til publikum og kritikernes jubel. Vi hører dem spille nr. 6, 8 og 11.

Så er jeg ikke sikker på om jeg skal nevne dette eller ikke, fordi hvis du velger å besøke Orgelvesperen i Nikolaikirche (J.S. Bachs andre store kirke), da blir programmet denne dagen ekstremt intenst. Men jeg nevner det, fordi jeg syns at denne musikkstunden pleier å være helt spesielt stemningsfull. Du kan også velge å besøke kirken ved et annet tilfelle. Det er jo litt luft i programmet, og kirken ligger i nærheten av hotellet (Leipzig sentrum er ikke stort, så alt er nært hotellet).

Kvelden avsluttes med Peter Tsjajkovskijs Spar dame.

Søndag 25/5

Grieg var altså student i Leipzig, og han kom ofte tilbake til byen. Leiligheten der han bodde er nå et sentrum og lite museum tilegnet Griegs musikk. Her holdes morgenenes lytteverksted. Jeg vil bruke noen minutter på å si noe om nyskapende tolkninger av Grieg, men hovedsakelig snakker jeg om kveldens forestilling av Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth fra Mzensk.

Etter en kaffe med noe attåt tar lederen for Grieg-Begegnungsstätte Leipzig over. På forrige besøk ga Christoph Siems oss en fascinerende fortelling om Grieg, Peters forlag, kommersialisme på 1800-tallet og mye mer. Dette er å glede seg til, og det hele fremføres på godt norsk.

Dagen og reisen avsluttes så med operaen Lady Macbeth fra Mtsensk (1934). Denne står helt sentralt i fortellingen om Sjostakovitsj. I 1936 så Stalin forestillingen, gikk i pausen, og det resulterte i praksis i en bannlysning. Sjostakovitsj fryktet mange ganger for livet sitt, men etter denne insidenten var nok redselen som aller mest intens. Verket er krevende, men utrolig fascinerende, særlig historien rundt verket tatt i betraktning. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å forberede deg så godt som mulig gjennom lytteverkstedet. Scenografien ser dessuten storslått ut, og jeg har altså tillit til hva de presterer musikalsk ved Oper Leipzig.

Når vi her skal avslutte reisen er det jo gledelig at forestillingen er ferdig allerede kl. 20.15. Det gir oss godt om tid å være sammen etterpå for å dele våre opplevelser.

Det som ikke står på programmet

Noen kanskje nå tenker at Bachmuseet samt museene for Mendelssohn og Schumann mangler. Jeg har valgt å besøke stedene jeg syns er mest interessante, og tenker at du får med deg mye viktig fra Leipzigs historiske musikkliv gjennom denne reisen. Sjekk gjerne punktet «Annet å gjøre i Leipzig» lenger ned på hjemmesiden.

Bli igjen lenger?

På mine reiser booker du selv transport til reisemålet. En av grunnene er at du lett kan planlegge å bli igjen lenger. Nettopp på denne reisen anbefaler jeg i så fall at du kommer i forkant av vår reise, fordi hotellprisene går opp noe voldsomt etter at vår reise er slutt. Husk også at Berlin og Dresden ikke ligger langt unna. Eller Wittenberg, der Luther slo opp tesene sine på døren til slottskirken.

Sosiale aktiviteter

Dette er en reise som samler interessante og musikkinteresserte folk. Her har vi mange kontaktflater, så det blir nok ikke vanskelig å finne nye bekjente å oppleve ting med. Samtidig skal de som ønsker å oppleve ting på egen hånd blir selvfølgelig blir respektert. Et uttalt mål jeg hadde med å starte Klassiske Musikkreiser var nettopp å koble mennesker sammen. Jeg er stolt og glad over hvor godt deltagerne har tatt vare på hverandre på tidligere reiser.

Hotell

Vi bor på firestjerners Capri by Fraser der vi har romslige suiter. Jeg har brukt hotellet flere ganger tidligere, og tilbakemeldingene har vært helt suverene! Jeg gleder meg i alle fall så mye til å bo på Capri igjen at jeg i løpet av høsten reiser dit bare for å henge i Leipzig.
Capri ble bygget for 3-4 år siden og er fresht! En viktig ting er at lobbyen har vært en viktig sosial arena og et møtested for oss etter konsertene på kvelden.

Transport i Leipzig

Leipzig sentrum er nesten bilfritt. Det ligger innenfor en ringvei og alt er innen gåavstand. Det er eksempelvis mindre enn 300 meter til hotellet fra jernbanestasjonen og ikke særlig mye lenger til Gewandhaus. Operaen er nesten vår nabo. Vi bruker med andre ord apostlenes hester som transportmiddel.

Hvordan komme til Leipzig

Jeg foretrekker å fly til Berlin og deretter ta tog til Leipzig (bestiller du i god tid koster det ikke mye mer enn Flytoget til Oslo Lufthavn). Likevel er det noen som pleier å fly med Lufthansa, og bytte fly et sted for å komme direkte til Leipzig/Halle. Mer info lenger ned.

Ting du kanskje lurer på

Uansett jeg har vært aktiv gjennom å finne konkrete ting å gjøre, eller jeg har overlatt alt til deltagerne, har det fungert suverent. Alle reisene trekker til seg interessante mennesker, og erfaringen er at deltagerne tar vare på hverandre og finner hverandre.

Her er litt om hvordan deltagerne har opplevd det sosiale på tidligere reiser:

«Gruppen var meget positiv! Som nevnt ovenfor var graden av musikkentusiasme stor, og det gjorde dialogen med de andre deltagerne veldig bra!», Jon Erik, Brahms- og operaentusiast

«Vi hadde passe mye kontakt med andre og fant mange nye interessante personer å snakke med, både om våre felles opplevelser og om andre ting. Mange interessante mennesker med i gruppen.», Tove, gift med musikknerd

«Vi var to vennepar som reiste sammen, men å komme i kontakt med andre, var ikke vanskelig. Jeg synes det var lurt av dere å presentere ulike opplevelser for dagen slik at man kunne finne noen å være sammen med om man ønsket det.», Sissel

«Lett å komme i kontakt med andre. Det fungerte bra med forslagene før turen og tilbudene om gruppe de forskjellige dagene.», Rolf, musikkentusiast og korsanger

«Jeg synes det var lett å komme i kontakt med andre og jeg synes det var lett å velge den egentiden jeg hadde behov for. Jeg hadde ikke mange ønsker om å finne på ting på dagen, men koste meg med å være i ro i eget selskap på formiddagen og lytte på musikk. Jeg følte meg også veldig godt ivaretatt av dere tre som var ansvarlige for turen.», Kristin, nyfrelst operaelsker

«Heterogen gruppe, lett i komme i kontakt med de øvrige, mange interessante mennesker. Fint med forslag til felles aktiviteter.», Bjørg og Arnulf, leger

Nei! Vi skal ikke love at du får venner for livet, men her er noen tilbakemeldinger vi har fått fra andre som reiser alene. Sjekk også den om sosialt.

«Var heldig og fant kjekke folk som ville være sammen med meg, litt spent på det ettersom jeg reiste alene. Kjedet meg ikke et sekund, det var berikende å bli kjent med så mange fine mennesker.», Kristin, OPERAsjonssykepleier med hjerte for musikk

«Enkelt å kunne forholde seg til likesinnede gærninger hele tida, bare trivelige folk.», Ola

Musikk og opera er øyeblikkets kunst, så vi kan selvfølgelig ikke love at det blir bra. Likevel ser det ut til at Magnus har hatt teft for å finne gode program tidligere. Her er hva deltagerne har sagt om de første reisene:

«Fantastisk tur», Lars Olav, uskolert musikkentusiast

«Meget godt – profesjonell arrangementsgjennomføring og program i stjerneklasse!», Bjørn, amatørkorsanger

«Dette var en skikkelig vitamininnsprøyting!», Ida

«Mitt helhetsinntrykk er meget godt. Virkelig fine musikkopplevelser, godt hotell og musikkverkstedene ble en øyeåpner for meg.», Tove, gift med musikknerd

«En svært positiv opplevelse! En konsentrert kraftpakke med musikk jeg vil leve lenge på.», Ola

«Tusen takk for fantastisk rike musikkdager i Berlin. Reisen, programmet og gjennomføringen var på alle måter vellykket. Samtlige fire forestillinger var av ypperste kvalitet. Hotellet var perfekt – 4 stjerner, men likevel avslappet og komfortabelt. Middagene var av ypperste kvalitet. Det var ingen tvil om at dere hadde truffet med invitasjonen til reisen – samtlige deltakere er entusiastiske klassiskelskere, og det skapte positiv og engasjert stemning i gruppen.», Jon Erik, Brahms- og operaentusiast

«»Berlin komplett», en god tittel på denne spesielle turen. Jeg sitter igjen med mange gode opplevelser både musikalsk og sosialt, og vi fulgte opp ledig tid med fine opplevelser i byen. Dette ble en meget flott opplevelse for meg og min mann.», Sissel

«Veldig godt planlagt og gjennomført.», Rolf, musikkentusiast og korsanger

«Svært godt både musikalsk og sosialt», Bjørg og Arnulf, leger

Annet å gjøre i Leipzig

Bach-museet er en av de viktige attraksjonene i Leipzig. Det finnes også hus/besøkssentrum for Mendelssohn, Schumann og Grieg her. Byen har videre samtidskunstmuseum, bymuseum, samtidsmuseum, et spesielt sted Goethe inspirertes av for sin Faust, og mye mer. Leipzig har en overflod av vakre bygninger, så det er ikke dumt å vandre rundt planløst og plutselig oppdager du at du er på Clara-Wieck-Straße eller på en annen kjent musikalsk skikkelses gate. Leipzig har dessuten en lang rekke koselige passasjer (Passagen/Durchhöfe). Når bena trenger hvile kan du gjerne ende opp på Gourmétage der de serverer mange viner på glass. Selv om du kan få en Dom Pérignon anbefaler jeg at du drikker sachsisk vin.

For en kulturell byvandring er det noe som heter Leipziger Notenspur, en 5,3 km lang vandring som tar deg gjennom hvordan Europas musikkhistorie artet seg i Leipzig. Sjekk: https://notenspur-leipzig.de/

Magnus Andersson

Reiseleder og kunstnerisk leder for Klassiske Musikkreiser

Magnus Andersson har jobbet som musikkritiker siden 2002, først i Morgenbladet og nå i Klassekampen. Han brenner for formidling av musikk, særlig slikt som kan være vanskelig å snakke om, som musikalsk form og tolkning. Han gir lytterverksteder og kurs i forbindelse med reisene, som går på verk og tolkningspraksis og er en aktiv deltager på turen som du når som helst kan stille spørsmål til. Langt tilbake hadde Magnus en karriere som utøvende pianist, og han forstår derfor tolkningsspørsmål fra innsiden. Senere ble han akademiker med doktorgrad og etterfølgende forskerkarriere. Nå lever han av å arbeide som kritiker, tangolærer og etter hvert som reiseleder.

Her kan du lese mer av hva han har gjort gjennom sin karriere: https://www.magnusandersson.no/bio/

Praktisk

Dato: 21/5-26/5, 2025
Pris: 17900 NOK (5000 NOK depositum som betales ved påmelding)
Maks antall deltagere: 24.

Hva inngår

  • Overnatting i dobbeltrom 21/5-26/5, 2025, inkludert frokost (enkeltromstillegg: 4500 kroner)
  • Billett til samtlige nevnte konserter med unntak av konserten 21/5 og inngangspenger til Nikolaikirche. Vi har gode plasser for alle konserter. Jeg vet ikke eksakt, men i dette tilfellet relaterer jeg til en suveren salgsperson som jeg har tillit til.
  • Tre operaforestillinger. Vi har billetter på rad 13-14. De er perfekte for å kunne lese tekstmaskinen. På Lady Macbeth har vi plass på rad 15-16 (13-14 var utsolgt), men det er bra nok. Det ser ut til at vi har i midten, ikke noen plasser på kantene.
  • Inngang til Motette (kveldsmusikk) i Thomaskirche.
  • Omvisninger slik de er nevnte.
  • 3-rettersmiddag inkludert vin, vann og kaffe/te.
  • Fire lytteverksteder, noen på historiske steder.

Hva inngår ikke

  • Du kjøper transport til og fra Leipzig på egen hånd, sånn at det skal være enkelt å utvide reisen og ikke minst å finne forbindelser som passer fra din by.
    Lufthansa flyr til Leipzig med mellomlanding (et kvarter med tog til Leipzig). Jeg pleier å fly til Berlin (et par timer med tog til Leipzig, men du slipper jo flybytte, så jeg tror det går noe raskere). Norwegian har to fly fra Oslo 21/5 (koster i skrivende stund 399 eller 499 kroner, pluss bagasje og lignende).
    Husk at søkemotoren på Finn er suveren for flyreiser: https://www.finn.no/reise/
  • Fra flyplass (Berlin) til Leipzig: Man bestiller billetter på https://www.bahn.de/. Det aller enkleste er å skrive ut billetten, men jeg liker å ha den i app. Jeg pleier å:
    • Lage en bruker og kjøpe billett direkte på på bahn.de.
    • Bruke appen DB Navigator. Logger du inn på din bruker finner du billetten i appen.
    • Lander du eksempelvis 13.30 går det mest sannsynlig et tog 14.37 (tog kan ikke bestilles når jeg skriver denne presentasjonen). Jeg har mistet toget én gang, men det var enkelt å få tilbake på reiseforsikringen. Det er billigere å bestille i god tid.
  • Dersom du ønsker ekstra netter på hotellet: På denne reisen kan jeg ikke garantere en pris for ekstra hotellnetter. Jeg håper og tror at det koster 2200 kr for dobbeltrom eller 2000 kr for enkeltrom. Skriv til meg for priser fra 26/5 og fremover.
  • Inngang til Orgelvesper i Nikolaikirche (dette koster 3 €, og jeg ville gjerne vært med deg inn, men jeg syns det blir for intenst å gå på dette, så det gjør jeg ikke).
  • Kammermusikkonserten 21/5 (koster 630 kroner).
  • Måltider annet enn de som er nevnt.
  • Husk at du bør ha reiseforsikring.

Påmelding

Påmelding er bindende. Etter påmelding mottar du en regning for depositum (5000 kr) som skal betales snarest.


2025-05-Leipzig-pamelding-tidlig
Rom
Enkeltsenger eller dobbeltseng
Dette legges inn som et ønske til hotellet.
Det blir et tillegg på 4500 kroner for enkeltrom.
Du må gjøre en separat booking for hvert rom.
Betaler du for den du reiser sammen med?
Supert! Regning og info blir sendt til deg og dere trenger ikke en separat påmelding fra ditt reiseselskap.
NB! Vi må ha en separat påmelding fra den du skal dele rom med.
Hotell
Kammermusikkonserten 21/5
Hvordan hørte du om Klassiske Musikkreiser?
Facebook
Jeg ønsker nyhetsbrevet
Det blir sendt en sjelden gang med informasjon om nye reiser.
Jeg er kjent med vilkårene og godkjenner dem
Du finner vilkårene under påmeldingsskjemaet.
Det aller viktigste er at du sørger for å reise med gyldige forsikringer.

Etter at du klikker "Send" skal du bli videresendt til en side som bekrefter at din påmelding er mottatt.

Vanlige spørsmål

Flere kommer etter hvert som vi får spørsmål.

Nyhetsbrev

Ta imot info om nye reiser. Vi sender kun en sjelden gang.