3-6/11, 2023: Leipzig (FULLT – venteliste)
Musikkeuropas hjerte
Gewandhausorchester | Thomaskirche | Andris Nelsons | Tryllefløyten | Magdalena Kožená | Tristan og Isolde | Lytteverksteder | 3-retters middag med fire vinopplevelser | Thomanerchor | Orgelvesper | Alte Nikolaischule | Menneskemøter
Vi besøker selvfølgelig Thomaskirken der J.S. Bach var virksom 1723-1750.
Reisen er fullbooket. Ta kontakt for venteliste.
NB! Jeg, Magnus Andersson som driver Klassiske Musikkreiser, er glad i Leipzig, og du kan forvente at det blir flere reiser til denne destinasjonen. Men du må sikkert vente i alle fall et år. Det er så mange andre steder jeg også har lyst å reise til.
Her melder du deg på ventelisten: https://www.klassiskemusikkreiser.no/venteliste/
Detaljert program
Jeg har vært mye i Leipzig, og jeg har lyst til å vise deg «mitt» Leipzig, slik jeg kjenner det, og samtidig presentere unike musikalske opplevelser. Historisk har Leipzig vært vel så viktig gjennom historien som Europas metropoler, og i våre dager er det fremfor alt Gewandhausorchester samt Thomaskirche, der J.S. Bach var virksom i 27 år, som lokker musikkbesøkerne.
Fredag
Vi blir først kjent med hverandre på Wagners Restaurant u. Weinwirtschaft. Det er ikke bare for navnet at dette er min yndlingsrestaurant i Leipzig, men for maten og stemningen også (jeg skriver denne presentasjonen på Wagners). Bare ikke forvent fine-dining! Vi spiser tradisjonell mat fra Sachsen (Leipzig ligger altså i forbundsstaten Sachsen). Eieren har en spesiell vininteresse, og selv om treffet begynner tidlig på ettermiddagen har jeg faktisk bestilt en vinpakke til oss, sånn at vi til sammen får fire opplevelser i glasset som helt sikkert spenner fra sachsiske produsenter til økologiske vingårder i Langtvekkistan. Med en sekt (altså musserende) i hånden gir jeg en halvtimes introduksjon til helgen.
Vi spaserer videre til Thomaskirche for «Motetten», dvs. en aftenandakt hovedsakelig med musikk. Slik var tradisjonen allerede på J.S. Bachs tid. Guttekoret Thomanerchor, grunnlagt i 1212, står for sangen, og det akkompagneres av musikere fra Gewandhausorchester. Bach var faktisk ikke hovedsakelig organist i Leipzig fra 1723 til sin død i 1750, men det viktigste var å være rektor for Thomasschule samt dirigent for Thomanerchor. I jobben inngikk selvfølgelig også plikter ved orgelet og som komponist.
Med apostlenes hester går valfarten videre til konserthuset Gewandhaus der Gewandhausorchester spiller. Grunnlagt i 1743 er orkestret Tysklands eldste i sitt slag og har oppnådd et velfortjent verdensry. Jeg holder det som et av mine yndlingsorkestre med sin fleksible måte å lage musikk på. Dette er noe helt annet enn eksempelvis berlinsk presisjon. Gewandhausorchester formidler kjærlighet til musikken, menneskene og livet i deres varme klang. Sjefsdirigenten Andris Nelsons har jeg kalt en «melodisk tryllemann», og kjemien mellom dirigent og orkester er eksplosiv. Vi hører Schumanns Klaverkonsert med Seong-Jin Cho som solist, men ikke minst skal vi også høre Nelsons lede Mendelssohns 3. Symfoni. Nettopp slik musikk, som krever luftig eleganse og virtuost orkesterspill, passer orkestret som hånd i hanske, og Nelsons er mannen til å utforme satsen. Etter at reisen ble planlagt er det tilkommet et bestillingsverk av Julia Adolphe.
De som ikke er målløse etter hva jeg regner med blir en sjelden opplevelse velger sikkert debriefing og avslapning på en vinbar eller i hotellets lobby.
Lørdag
Richard Wagner ble født i Leipzig i 1813 og bodde der til 1834. I årene 1828-30 gikk han på Alte Nikolaischule og vi begynner dagen med et «lytteverksted» i den vakre Aulaen på skolen, som ble innviet i 1827. Lytteverkstedet består i at jeg snakker om lydeksempler, kanskje jeg viser bevegelige bilder også, fra forestillingene vi skal se.
Etterpå får vi kaffe og kake i kaféen, og vi befinner oss stadig i historiske omgivelser. Når vi fått tilbake energien blir det en kort omvisning i bygget og deretter følger en musikalsk byvandring, som avsluttes i Leipzigs viktigste helligdom, Thomaskirken. Faktisk er jo Thomaskirken hele musikkhistoriens viktigste kirke.
Ettermiddagen er fri til å gjøre hva du selv ønsker. Se lenger ned om det sosiale på reisene våre.
På Nikolaikirchhof, torget der Alte Nikolaischule ligger, finner vi ikke minst Nikolaikirche, den andre av de to hovedkirkene J.S. Bach var ansvarlig for. Der går vi på orgelvesper, altså en aftenandakt med orgelspill.
Vi beveger oss så til Leipzig Oper der vi ser Tryllefløyten. De medvirkende er ennå ikke annonsert, men med musikere fra Gewandhausorchester i graven vet vi at i alle fall én musikalsk komponent blir topp.
Søndag
Det blir ikke helt sovemorgen på søndagen, fordi kl. 11 skal vi i kammermusikksalen på Gewandhaus. Denne helgen er det «Mendelssohn-Festtage», så det er en av grunnene til at nettopp Mendelssohns 3. Symfoni ble spilt på fredagen. Også i denne anledningen er det at en av verdens mest kjente mezzosopraner, Magdalena Kožená, setter opp et program rundt sanger av Mendelssohn. Komponisten var for øvrig virksom i Leipzig i mange år, var sjef for Gewandhausorchester og kammermusikksalen bærer hans navn.
Etter dette er det fri, og jeg foreslår at du bruker tiden på meditasjon, fordi på ettermiddagen braker Wagners enorme Tristan og Isolde løs. Da jeg så nettopp denne oppsetningen sist sommer skrev jeg at regien og lyssettingen er noe av det stiligste jeg har sett. De har jobbet seg fram til en meget god Wagnerkompetanse i Leipzig, ikke minst fordi komponisten var hjertebarnet til forrige operasjefen og dirigenten Ulf Schirmer. Han sørget for at alle Wagners 13 operaer ble spilt i løpet av sin tid som sjef, og alt ble gjort på høyt nivå (jeg har sett alt og kan stå for den kvalitetsvurderingen).
Bli igjen lenger?
På våre reiser booker du selv transport til reisemålet. En av grunnene er at du lett kan planlegge å bli igjen lenger. Leipzig har mye å by på (dessverre har jeg ikke funnet interessante konserter/forestillinger dagene rundt vår helg) og et lenger besøk er å anbefale. Tenk på at første dagen er så pass intensiv at det kan være lurt å komme dagen før. Skal du forlenge reisen kan du jo tenke på at både Berlin og Dresden ikke ligger langt unna.
Lenger ned finner du tips om andre besøksmål i Leipzig.
Sosiale aktiviteter
Dette er en reise som samler interessante og musikkinteresserte folk. Vi legger til rette så godt vi kan for å koble mennesker sammen for felles opplevelser, og de som ønsker å oppleve ting på egen hånd blir selvfølgelig også respektert. Et uttalt mål jeg hadde med å starte Klassiske Musikkreiser var nettopp å koble mennesker sammen. Jeg er stolt og glad over hvor godt deltagerne har tatt vare på hverandre på tidligere reiser.
Hotell
Vi bor på firestjerners Capri by Fraser der vi har romslige suiter. Hotellet ble bygget for tre år siden og friskt og fint. Selv om rommene er godt lydisolert, har jeg bedt om rom mot bakgård for best mulig komfort om natten. Hotellet kan ikke love dette, men gjør hva de kan for å møte vår anmodning. Ellers er det godt om plass i lobbyen hvis vi ønsker å samles der etter konsertene.
Transport i Leipzig
Leipzig sentrum er nesten bilfritt. Det ligger innenfor en ringvei og alt er innen gåavstand. Det er eksempelvis mindre enn 300 meter til hotellet fra jernbanestasjonen.
Hvordan komme til Leipzig
Selv om Leipzig har flyplass er det enkleste å fly til Berlin og deretter ta tog. Sist betalte jeg 43,80 € (tur-retur), men prisen avhenger selvfølgelig av avganger samt når du booker. Mer info lenger ned.
Tidsplan
Med forbehold om endringer!
For detaljert program med musikkverk, sjekk teksten under programmet.
Fredag
13.55: Oppmøte i lobbyen for å spasere til restauranten.
14.15: Wagners Restaurant u. Weinwirtschaft, Richard-Wagner-Platz 1. Felles middag med et kort lytteverksted og kule viner.
18.00: Thomaskirche. Aftenkonsert/-andakt med Thomanerchor og musikere fra Gewandhausorchster.
20.00: Gewandhaus. Gewandhausorchester med Andris Nelsons.
Foto: Thomaskirche
Lørdag
10.00-11.30: Alte Nikolaischule. Lytteverksted samt introduksjon til bygget.
11.40-12.30: Kaffeehaus Riquet. Kaffe og kake.
12.30-14.15: Byvandring langs «musikkstien» med avslutning i Thomaskirche.
17.00: Nikolaikirche. Orgelvesper.
18.30: Oper Leipzig. Intro til Tryllefløyten på tysk.
19.00: Oper Leipzig. Tryllefløyten.
Foto: Richard Wagner (altså, det er ikke fotografen som heter R. Wagner, men han fotoet forestiller)
Søndag
11.00: Mendelssohn-Saal. Liedmatiné med Magdalena Kožená.
17.00: Oper Leipzig. Tristan und Isolde.
Foto: Oper Leipzig. Scenebilde fra Tristan og Isolde.
Mandag
Hjemreise
Hotell inngår til 6/11.
Ting du kanskje lurer på
Hvordan fungerer det sosiale på reisen?
Uansett jeg har vært aktiv gjennom å finne konkrete ting å gjøre, eller jeg har overlatt alt til deltagerne, har det fungert suverent. Alle reisene trekker til seg interessante mennesker, og erfaringen er at deltagerne tar vare på hverandre og finner hverandre.
Her er litt om hvordan deltagerne har opplevd det sosiale på tidligere reiser:
«Gruppen var meget positiv! Som nevnt ovenfor var graden av musikkentusiasme stor, og det gjorde dialogen med de andre deltagerne veldig bra!», Jon Erik, Brahms- og operaentusiast
«Vi hadde passe mye kontakt med andre og fant mange nye interessante personer å snakke med, både om våre felles opplevelser og om andre ting. Mange interessante mennesker med i gruppen.», Tove, gift med musikknerd
«Vi var to vennepar som reiste sammen, men å komme i kontakt med andre, var ikke vanskelig. Jeg synes det var lurt av dere å presentere ulike opplevelser for dagen slik at man kunne finne noen å være sammen med om man ønsket det.», Sissel
«Lett å komme i kontakt med andre. Det fungerte bra med forslagene før turen og tilbudene om gruppe de forskjellige dagene.», Rolf, musikkentusiast og korsanger
«Jeg synes det var lett å komme i kontakt med andre og jeg synes det var lett å velge den egentiden jeg hadde behov for. Jeg hadde ikke mange ønsker om å finne på ting på dagen, men koste meg med å være i ro i eget selskap på formiddagen og lytte på musikk. Jeg følte meg også veldig godt ivaretatt av dere tre som var ansvarlige for turen.», Kristin, nyfrelst operaelsker
«Heterogen gruppe, lett i komme i kontakt med de øvrige, mange interessante mennesker. Fint med forslag til felles aktiviteter.», Bjørg og Arnulf, leger
Jeg reiser alene – blir jeg femte hjul på vogna?
Nei! Vi skal ikke love at du får venner for livet, men her er noen tilbakemeldinger vi har fått fra andre som reiser alene. Sjekk også den om sosialt.
«Var heldig og fant kjekke folk som ville være sammen med meg, litt spent på det ettersom jeg reiste alene. Kjedet meg ikke et sekund, det var berikende å bli kjent med så mange fine mennesker.», Kristin, OPERAsjonssykepleier med hjerte for musikk
«Enkelt å kunne forholde seg til likesinnede gærninger hele tida, bare trivelige folk.», Ola
Overbevis meg om at programmet er godt nok!
Musikk og opera er øyeblikkets kunst, så vi kan selvfølgelig ikke love at det blir bra. Likevel ser det ut til at Magnus har hatt teft for å finne gode program tidligere. Her er hva deltagerne har sagt om de første reisene:
«Fantastisk tur», Lars Olav, uskolert musikkentusiast
«Meget godt – profesjonell arrangementsgjennomføring og program i stjerneklasse!», Bjørn, amatørkorsanger
«Dette var en skikkelig vitamininnsprøyting!», Ida
«Mitt helhetsinntrykk er meget godt. Virkelig fine musikkopplevelser, godt hotell og musikkverkstedene ble en øyeåpner for meg.», Tove, gift med musikknerd
«En svært positiv opplevelse! En konsentrert kraftpakke med musikk jeg vil leve lenge på.», Ola
«Tusen takk for fantastisk rike musikkdager i Berlin. Reisen, programmet og gjennomføringen var på alle måter vellykket. Samtlige fire forestillinger var av ypperste kvalitet. Hotellet var perfekt – 4 stjerner, men likevel avslappet og komfortabelt. Middagene var av ypperste kvalitet. Det var ingen tvil om at dere hadde truffet med invitasjonen til reisen – samtlige deltakere er entusiastiske klassiskelskere, og det skapte positiv og engasjert stemning i gruppen.», Jon Erik, Brahms- og operaentusiast
«»Berlin komplett», en god tittel på denne spesielle turen. Jeg sitter igjen med mange gode opplevelser både musikalsk og sosialt, og vi fulgte opp ledig tid med fine opplevelser i byen. Dette ble en meget flott opplevelse for meg og min mann.», Sissel
«Veldig godt planlagt og gjennomført.», Rolf, musikkentusiast og korsanger
«Svært godt både musikalsk og sosialt», Bjørg og Arnulf, leger
Lytte- og lesetips
Annet å gjøre i Leipzig
Denne vil bli oppdatert, men la meg kort si:
Bach-museet er en av de viktige attraksjonene i Leipzig. Det finnes også hus/besøkssentrum for Mendelssohn, Schumann og Grieg her. Byen har videre samtidskunstmuseum, bymuseum, samtidsmuseum, et spesielt sted Goethe inspirertes av for sin Faust, og mye mer. Leipzig har en overflod av vakre bygninger, så det er ikke dumt å vandre rundt planløst og plutselig oppdager du at du er på Clara-Wieck-Straße eller på en annen kjent musikalsk skikkelses gate. Leipzig har dessuten en lang rekke koselige passasjer (Passagen/Durchhöfe). Når bena trenger hvile kan du gjerne ende opp på Gourmétage der de serverer mange viner på glass. Selv om du kan få en Dom Pérignon anbefaler jeg at du drikker sachsisk vin.
For en kulturell byvandring er det noe som heter Leipziger Notenspur, en 5,3 km lang vandring som tar deg gjennom hvordan Europas musikkhistorie artet seg i Leipzig. Sjekk: https://notenspur-leipzig.de/
Magnus Andersson
Reiseleder og kunstnerisk leder for Klassiske Musikkreiser
Magnus Andersson har jobbet som musikkritiker siden 2002, først i Morgenbladet og nå i Klassekampen. Han brenner for formidling av musikk, særlig slikt som kan være vanskelig å snakke om, som musikalsk form og tolkning. Han gir lytterverksteder og kurs i forbindelse med reisene, som går på verk og tolkningspraksis og er en aktiv deltager på turen som du når som helst kan stille spørsmål til. Langt tilbake hadde Magnus en karriere som utøvende pianist, og han forstår derfor tolkningsspørsmål fra innsiden. Senere ble han akademiker med doktorgrad og etterfølgende forskerkarriere. Nå lever han av å arbeide som kritiker, tangolærer og etter hvert som reiseleder.
Her kan du lese mer av hva han har gjort gjennom sin karriere: https://www.magnusandersson.no/bio/
Praktisk
Et lite hjertesukk: Med brennhet Euro samt hotellpriser som skyter i været er det ikke helt enkelt å holde prisene nede. Likevel, får jeg si det selv så får du mye for pengene her.
Dato: 3-6/11, 2023
Pris: 9500 NOK (4000 NOK depositum som betales ved påmelding)
Hva inngår
- Overnatting i dobbeltrom 3-6/11, 2023, inkludert frokost (enkeltromstillegg: 2150 kroner)
- Billett til orkesterkonsert. Vi har beste priskategori.
- Billett til Tryllefløyten. Vi har nest beste priskategori.
- Billett til Tristan og Isolde. Vi har nest beste priskategori.
- Billett til konsert med Magdalena Kožená.
- Inngang Thomaskirche (vi kan ikke reservere plass, så vi må møte opp tidlig).
- Inngang Orgelvesper i Nikolaikirche.
- 3-rettersmiddag inkludert vinpakke.
- Kaffe og kake i kafeen til Alte Nikolaischule.
- Musikalsk byvandring inkludert omvisning av Alte Nikolaischule og Thomaskirche.
- Utrolige møter med interessante mennesker.
Hva inngår ikke
- Du kjøper billett til Leipzig på egen hånd, sånn at det skal være enkelt å utvide reisen og ikke minst å finne forbindelser som passer fra din by.
Jeg anbefaler at du flyr til Berlin og tar toget videre. 3/11 går det et fly med Norwegian kl. 07.30 fra Gardermoen og de har flere gode ruter tilbake.
Husk at søkemotoren på Finn er suveren for flyreiser: https://www.finn.no/reise/ - Fra flyplass til Leipzig: Jeg regner med at mange reiser med Norwegians morgenfly 3/11. Jeg er i ferd med å sjekke om det er mulig å leie minibuss eller å ta maxitaxi fra flyplassen til Leipzig. Hvis jeg ikke finner noe bra så bør det altså gå helt fint å komme seg til Leipzig med tog.
Kommer du med anbefalt fly kan du ta toget 10.37, som er framme 12.42. Du kjøper billett på https://www.bahn.de/ eller direkte i appen som heter DB Navigator. - Ekstra hotellnetter koster 1670 kr for dobbeltrom eller 1550 kr for enkeltrom.
- Måltider annet enn de som er nevnt.
- Husk at du bør ha reiseforsikring.
Påmelding
Påmelding er bindende. Etter påmelding mottar du en regning for depositum (4000 kr) som skal betales snarest.
Blir vi en gjeng som kommer dagen før til Leipzig kan vi gjerne ha felles middag og kanskje jeg kan arrangere omvisning på Bach-museet på fredagsformiddagen.
Reisen er fullbooket. Ta kontakt for venteliste.
NB! Jeg, Magnus Andersson som driver Klassiske Musikkreiser, er glad i Leipzig, og du kan forvente at det blir flere reiser til denne destinasjonen. Men du må sikkert vente i alle fall et år. Det er så mange andre steder jeg også har lyst å reise til.
Her melder du deg på ventelisten: https://www.klassiskemusikkreiser.no/venteliste/
Vanlige spørsmål
Flere kommer etter hvert som vi får spørsmål.